Ministarstvo kulture: Dobro je što novac nije iskorišten za filmove

Podgorica (mozakUbime) - Ministarstvo kulture je, reagujući na tekst koji je danas izašao u medijima da je za proteklih 10 godina izdvojeno dva miliona eura za filmove, a da je svega 3 filma prikazano u bioskopima, istako da je dobro što se novac nije potrošio za namjenu za koju je uložen jer, ako izuzmemo par dobrih projekata, rizikovali bismo nekom novom Dojč kafeu.

„Zamislite da je snimljeno sve što smo finansirali. Zamislite da je izašao neki novi „Dojč kafe“, novi „Opet pakujemo majmune“ ili ne daj bože „Imam nešto važno da vam kažem“. Na što bi to ličilo? Ko bi nas shvatio ozbiljno? Zar vam nije cilj da Crna Gora nekad dobije Oskar?“ istakli su u saopštenju.

Ipak ističu da će Ministarstvo nastaviti da finansira neuspješne projekte, dok će oni uspješni morati da se sami snalaze.

„Moramo davati novac u prazno. Zašto da finansiramo tri filma sa po 100.000 eura a da isti mogu biti kvalitetni, kad možemo finansirati 15 projekata sa po 20 000eura i da isti nikad ne snime ili jednostavno budu za ne gledat? Ne vidimo što je sporno.“

Izvor slike © stock.tookapic.com/photos/18438